Вкусови комбинации

Много хора смятат, че шоколадът и виното не си подхождат – наситеният вкус на шоколада се съревновава с танина на виното. Затова като цяло с шоколад се препоръчват коняк, уиски и даже шампанско.

Днес, виното и шоколада са нова тенденция в света на дегустациите, която лесно може да възпроизведете у дома или с приятели. Тук ви предлагаме няколко съвета за добро начало и няколко препоръки какво да правите и какво не. Открийте сами своите предпочитани комбинации...

tasting

Малко проучване за шоколада и виното

Комбинациите на шоколад и вино са особено сполучливи, когато са с висококачествени продукти.
Вкусовото преживяване ще бъде пълно, когато отчетливият вкус и аромат на най-добър шоколад се съчетае с подходящо класно вино.

Възможности за комбинации:

Добрите вина се комбинират прекрасно с шоколади, приготвени от какао с изключително високо качество.

Колкото по-голям е процента на съдържание на какао, толкова по-наситен е шоколадовият вкус.

Колкото по-наситен е шоколадовият вкус, толкова по-силно трябва да бъде виното. Или пък може да започнете своето приключение като опитатае точно обратното: тъмен и силен шоколад с леко и подсладено вино, като така балансирате между двете противоположности... от вас зависи какъв точно ще бъде експериментът!

Дегустация:

Започнете като оставите малко парче шоколад да се разтопи постепенно на езика ви, така че да доловите вкусовите нюанси. След като преглътнете, веднага отпийте малка глътка вино. В този миг вкусовете на шоколада и виното ще се смесят.

 

EXCELLENCE 70% Cocoa & Shiraz / Port Wine

 

70Интензивният дълготраен аромат на EXCELLENCE 70% и балансираната комбинация от аромати на ванилия, сушени плодове и тютюн се комбинират най-добре с меки червени вина.

EXCELLENCE 85% Cocoa & Banyuls / Zinfandel

 

85С нотки на тютюн, ванилия и женско биле, този шоколад има силен аромат и препечен послевкус. Перфектно му партнира благословено от слънцето силно червено вино.

EXCELLENCE 99% Cocoa & Cabernet Sauvignon

 

99Следи от женско биле и тютюн могат да бъдат разпознати в този по-горчив шоколад. Поради изключително високото какаово съдържание вкусът е много продължителен. Затова опитвайте на малки хапки и комбинирайте с плодови червени вина.

EXCELLENCE Orange Intense & Dried Berry Auslese 

 

orangeБогатият аромат на портокал, цветове и портокалови кори, съчетан със сладък бадем хармонизира най-добре с плодови вина или добре изстудено отлежало вино с остатъчна сладост.