Опитайте и с 5-те си сетива

Изживей изкуството да обожаваш шоколад!

Уверете се, че небцето ви е чисто.

Ако опитвате няколко комбинации, почиствайте небцето си след всяка дегустация: с бял хляб, слаб чай от роза или минерална вода. Преди дегустацията не пушете и не яжте пикантни храни.

„От 0 до 100%” – увеличавайте какаовото съдържание:

Важно е да започнете дегустацията с шоколад с най-малко съдържание на какао. Започнете с бял шоколад, след това с млечен и накрая с тъмен. Постепенно градирайте нивото на съдържание на какао.

Осигурете си спокойна атмосфера, така че да се концентрирате върху сетивата си. Тук ще ви обясним основните принципи.

 

sightЗрение

 

Първото впечатление е важно, така че обърнете внимание на цвета, структурата и блясъка на шоколада.

touchОсезание

 

Сега с докосване оценете структурата – нежна, груба или зърнеста.

hearingСлух

 

Доближете парче шоколад до ухото си и отчупете. Обърнете внимание на звука: той може да бъде отчетлив или тъп. Висококачествените шоколади се отчупват с характерен кратък и отчетлив звук, без натрошаване.

smellОбоняние

 

Използвайте обонянието си, за да усетите различните аромати. Може да поднесете парче шоколад директно пред носа си или да изчакате шоколада да се разтопи в устата ви, да вдишате и тогава да почувствате ароматите.

tasteВкус

 

Стигаме дo най-интензивното преживяване: оставете парчето шоколад баавно да се разтопи в устата ви, докосвайки всичките ви сетива. Какво усещате?