Изящният свят на бонбоните

Бонбоните – една история с възхитителен вкус

17-ти век се счита за рождения век на бонбоните. Според легендата, първият десерт, който комбинира бадеми и захарен сироп, е създаден в двора на Краля Слънце Луи XIV. Смята се, че създател на този деликатес е главният готвач на френския маршал Comte du Plessis Praslin.

Главният готвач решил да нарече произведението си "Praslines" в чест на маршала. От този момент нататък, маршалът използвал деликатеса както за забавление на дамите от кралския двор, така и за разтопяване на ледовете в трудни дипломатически ситуации.

Минало време докато бонбоните станат това, на което се наслаждаваме днес. Било само 1879, когато Рудолф Линдт представил решителната промяна в производството на шоколад чрез своя «коунчинг» метод, чрез който може да се постигне финеса на днешните бонбони.

pralines1 pralines2

Кликнете тук и прочетете интригуващата „Книга за шоколада“

Трюфели

Създаването на шоколадови трюфели е върховно постижение за всеки сладкар. Трюфелите са известни като родоначалник на бонбоните – някои даже биха казали кралицата на бонбоните. Дълго време трюфелите са били най-използвания пълнеж за всички видове бонбони, а не само специалитетът, който познаваме днес като трюфели...

Всяка страна има своите особености при приготовлението на трюфели, които им придават уникален вкус. Германските трюфели, например, често съдържат масло, докато испанците добавят много какао.

Трюфелите са идеален продукт да се научите да боравите с шоколада, защото са лесни за приготвяне, а резултатът е толкова пленителен, че ще се насърчите да изпробвате други по-сложни рецепти.