Тайната на „първия” истински топящ се шоколад

Едно от най-интригуващите съкровища, откривани някога е малкото какаово зърно на какаовото дърво, Theobroma cacao. „Храната на боговете”, както се превежда от гръцки, пленява всеки докоснал се до нея, крале и обикновени граждани, учени и свещеници.

Същото се случило и с Рудолф Линдт, 24 годишен, майстор сладкар, син на аптекар. През 1879 той купил две опожарени фабрики близо до Берн и няколко стари машини. Неговото намерение било да произведе шоколад, който ще бъде различен от всички останали на пазара. По това време шоколадът бил трошлив, с груба повърхност и горчив, оформян ръчно на калъпи.

lindtНеговият брат Аугуст, също аптекар, изразил мнението, че влагата в шоколадовата смес, която кристализира със захарта, трябва да се извлече по време на процеса. Аугуст също предложил да се добави какаово масло, което да омекоти шоколадовата текстура.

Субстанцията, която Рудолф Линдт получил след три денонощия непрестанна работа била много по-различна от обикновената шоколадова смес. Тази тъмна кадифена маса с матов блясък била лесна за оформяне и топяща се нежно на езика. Така бил създаден един нов шоколад със съблазнителен аромат и несравнимо качество. Линдт го нарекъл „шоколад, който се топи”.

„Коунчинг” – процесът на непрекъснато разбъркване в продължение на дълги часове, е есенцията в откритието на Линдт. Добавянето на какаово масло в топлата шоколадова маса и използването на различни какаови зърна в специфично съотношение е от първостепенно значение за успеха на шоколада Линдт.

И така, първият в света топящ се шоколад бил произведен в 1879. Дали това е била просто една случайност? Дали експериментите са продължили така дълго както разказва легендата? Или пък според различните версии на сагата, Линдт е забравил да изключи съоръженията за разбъркване през уикенда, и е намерил напълно различна шоколадова смес в понеделник? Разбира се, невъзможно е да възстановим детйлите от събития, случили се преди повече от 130 години.

Това обаче, което не подлежи на съмнение е, че процесът „коунчинг”, революционното откритие на Линдт, изиграва решаваща роля за международната репутация на Линдт и швейцарския шоколад.