Шоколадово тирамису Lindt

Tiramisu_1
Chocolate_Tiramisu

Да живее Италия! Буквално "tiramisu'' на италиански означава «издърпвам»! Името се дължи на ефекта от кафето и напоения с алкохол сладкиш, който е основата на десерта Тирамису. Тук ви представяме традиционната рецепта с добавен шоколад.

Съставки:

За основата:

½ от количеството, приготвено по рецептата за обикновен шоколадов кейк (Моля, виж рецептата за обикновен шоколадов кейк тук), изпечен в 20 сантиметрова квадратна тава.

Кафе за кейка

1 чаша (125 г) силно кафе
2 супени лъжици (30 мл) ликьор кафе или ром

Крем

3 яйчени жълтъка
1/3 чаша (65 г) захар
226 г Маскарпоне
1 супена лъжица (15 мл) ликьор кафе или ром
1 чаша (125 мл) неразбита сметана

Метод за приготвяне

  • Яйчения жълтък и захарта се разбиват до получаване на пухкав крем
  • Добавят се маскарпонето и желаният алкохол. Разбива се до получаване на хомогенна смес
  • Сметаната се разбива и се смесва с получената хомогенна смес с маскарпоне

За една тава

  • Тортата се разрязва наполовина хоризонтално и се накисва в ½ от кафето
  • Сместта с маскарпоне се разтила равномерно върху двете половини на тортата
  • Покрива се и се съхранява в хладилник за 6 часа или за през нощта
  • Повърхността на Тирамисуто се покрива с настърган тъмен шоколад. Поръсва се с какао на прах.
  • Порциите се нарязват и се вземат с помощта на шпатула

За индивидуални порции

  • Нарежете тортата на кубове и следвайте посочения по-горе метод. В зависимост от размера на чашите могат да се направят повече от един слоя
  • Тирамисуто се покрива с настърган тъмен шоколад или с какао на прах

Порции:
6 порции

Трудност:

difficulty_4

Съвет:
използвай само пресни яйца!