Обикновен шоколадов кейк на Lindt

430x150_Basic_Chocolate_Recipe_image
210x150_Basic_Chocolate_Small_preview_image

Съставки:

1+1/3 шоколад Lindt Excellence 70%, натрошен
1 чаша+1/2 супена лъжица (120 г) краве масло, рамекнато
1/3 чаша (40 г) пудра захар
Щипка сол
6 яйца, отделени белтъци от жълтъци
¾ чаша+2 супени лъжици (180г) захар
¾ чаша + 2 супени лъжици (130 г) пресято брашно

Приготвяне

  • Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Намазнете тавата за печене
  • Разтопете шоколада и го оставете настрани
  • Смесете добре кравето масло, пудрата захар и солта
  • Добавете жълтъците наведнъж към сместа с кравето масло
  • Добавете разтопения шоколад
  • Разбийте белтъците като постепенно добавяте захар
  • Внимателно изсипете 1/3 от белтъците в шоколадовата смес
  • После добавете сместа и брашното към останалата част от белтъците
  • Излейте тестото в тавата за печене и печете около 40 минути. Ако използвате две по-малки тави за печене наведнъж, времето за печене ще намалее до 30 мин. Кейкът е готов, когато клечка за зъби, забита в средата на кейка, излезе чиста, без полепнало тесто по нея.

Порции:
9-10 порции

Съвет:
Точното измерване на количествата от всяка съставка е много важно при кексовете. Използвайте чаши с оказана мярка за количество за типа обем, за който са предназначение. Например не използвайте мярка за мл за измерване на грамове от сухи състваки.